Dieta cukrzycowa to nic innego jak specjalny system żywienia, który powinien być przestrzegany przez osoby chorujące na cukrzyce, ale powinni się nim zainteresować także ci, którzy zmagają się z insulinoopornością. Jednym z najważniejszych aspektów tej diety jest redukcja masy ciała, utrzymywanie prawidłowej wagi, ale i utrzymywanie optymalnego poziomu stężenia glukozy we krwi przez cały dzień.
Cukrzyca – podstawowe informacje
Cukrzyca to przewlekła choroba, która występuje w dwóch odmianach – wyróżnia się cukrzycę typu pierwszego oraz drugiego. Obie niestety prowadzą do groźnych powikłań i wyraźnie pogarszają jakość życia. Właśnie z tego powodów osoby zmagające się z tą chorobą, ale i z insulinoopornością, powinny działać szybko i nie doprowadzić do żadnych niebezpiecznych sytuacji. W tym celu należy każdego dnia stosować dietę cukrzycową, a także poszerzyć swoją wiedzę na temat zdrowego odżywiania, leczenia czy niezbędnego wysiłku fizycznego. Aby czuć się dobrze i zachować sprawność mimo cukrzycy, należy nie tylko spożywać odpowiednie produkty, ale i przyjmować leki przepisane przez lekarza oraz systematycznie wykonywać ćwiczenia fizyczne i dbać o swoją kondycję.
Zmniejszenie masy ciała
Osoby, które zmagają się z cukrzycą lub insulinoopornością zwykle mają problemy z nadprogramowymi kilogramami. Z tego powodu leczenie polega nie tylko na przyjmowaniu leków, ale i zmniejszeniu masy ciała. Co ważne, zmniejszenie wartości kalorycznej diety pozwala obniżyć poziom glukozy w organizmie, co prowadzi do pozbycia się nadmiaru kilogramów.
Dieta cukrzycowa – produkty z węglowodanami
W przypadku takiego rozwiązania jak dieta cukrzycowa, produkty posiadające węglowodany nie są wskazane. Dlaczego? To właśnie węglowodany (ale i artykuły zbożowe) sprawiają, że podnosi się poziom glukozy we krwi po posiłkach. Należy zapamiętać, że im wyższy IG, czyli indeks glikemiczny, konkretnego produktu, tym bardziej rośnie poziom cukru. Z tego powodu dieta cukrzycowa polega na rezygnacji z takich artykułów. Co ciekawe, wielu dietetyków zaleca rezygnację z produktów z wysokim IG także osobom całkowicie zdrowym, aby zapobiec niedocukrzeniu, czyli sytuacji, kiedy zaczną pojawiać się niespodziewane napady głodu oraz zwiększony apetyt. Artykuły spożywcze posiadające niski lub średni indeks glikemiczny nie powodują żadnych niepożądanych efektów.
Dieta cukrzycowa – lista produktów
Osoby przebywające na diecie cukrzycowej muszą już trzymać się zasad do końca życia, ponieważ cukrzyca to choroba przewlekła i, niestety, nie da się jej całkowicie wyleczyć. Podczas takiej diety osoby chore muszą postawić na artykuły z niskim lub ewentualnie średnim indeksem glikemicznym. Dobrym pomysłem jest również wybieranie produktów ekologicznych, które są po prostu zdrowsze od zwykłych artykułów spożywczych. Dieta cukrzycowa – lista produktów obejmuje: surowe warzywa, niektóre owoce (np. jabłka), orzechy, nabiał, nasiona, tofu, pełnoziarniste produkty zbożowe, brązowy ryż, makaron pełnoziarnisty, chleb żytni, płatki owsiane czy pumpernikiel.
Dieta cukrzycowa sklep
Produkty dla osób zmagających się z cukrzycą lub insulinoopornością można znaleźć w typowych marketach, jednak sklepy te nie zapewniają zbyt dużego wyboru. Najlepiej zdecydować się na wizytę w miejscu ze zdrową żywnością, które oferują bardzo szeroką ofertę także dla osób stosujących takie rozwiązanie, jak dieta cukrzycowa – sklep organic24.pl zapewnia wysokiej jakości produkty, nawet słodycze, pozbawione cukru bądź słodzone substancjami o niskim bądź nawet zerowym indeksie glikemicznym.